Gazpacho met avocadosalade

1 snee volkorenbrood van enkele druppels tabasco een dag oud versgemalen zwarte peper 450 g trostomaten, en zout ontveld, ontdaan van 4 ijsblokjes, voor erbij zaadjes, gehakt vers basilicum, voor de 1 minikomkommer, geschild, garnering zonder zaad, gehakt 1 kleine rode paprika, zonder AVOCADOSALSA: zaad, gehakt 1 rijpe avocado, ontpit, 1 groene chilipeper, zonder geschild, in blokjes zaad, in ringen 1 ti citroensap 1 teentje knoflook, geperst 2,5 cm komkommer, in 1 el extra vergine olijfolie blokjes sap van 1 limoen 1/2 rode chilipeper, fijngehakt

 

1 Week het brood 5 min. in wat water. Doe het brood, de tomaten, komkommer, paprika, chilipe-per, knoflook, olie, het limoensap en de tabasco in een blender. Schenk er 2,5 dl water bij en pureer het geheel tot het gemengd, maar nog grof is. Breng het op smaak en zet het 2-3 uur in de koelkast. 2 Maak de salsa vlak voor het serveren. Meng de avocado met het citroensap tegen het verkleu-ren. Schep de komkommer en chilipeper erdoor. 3 Schep de soep in kommen, voeg de ijsblokjes toe en schep er een lepel salsa op. Garneer de soep vlak voor het serveren met het basilicum.

Gerookte zalm met broccolisaus

175 g broccoliroosjes 3 el halfvolle melk 1 el olijfolie 85 g stukjes gerookte 1 prei, fijngehakt zalm 100 q halfvolle knoflook- versgemalen zwarte peper kruidenroomkaas en zout


1 Stoom de broccoli ongeveer 6-8 min., of tot hij beetgaar is. 2 Verhit de olie in een braadpan en bak de preirin-gen 5-7 min. op middelhoog vuur, of tot ze zacht zijn. Roer de roomkaas en melk erdoor en warm het mengsel zachtjes door. 3 Voeg de zalm en broccoli toe en kook het geheel 1 min.; roer regelmatig. Breng het gerecht op smaak en serveer.

Notenburgers

55 g gemengde ongezouten noten, met cashew- para- en walnoten, 1 tl dijonmosterd, 1 scharrelei, geklopt versgemalen zwarte peper 2 ei zonnebloempitten en zout 1 snee volkorenbrood, ont- sojabloem, voor het daan van korst bestuiven 1 ui, geraspt 1 el olijfolie 1 tl gedroogde oregano


1 Maal de noten en pitten zeer fijn. Voeg het brood toe en maal het mengsel tot het brood-kruim wordt. 2 Meng het kruim met de ui, oregano, mosterd en het ei. Voeg flink wat peper en zout toe en zet het mengsel minstens 30 min. in de koelkast. 3 Bestuif een bord en uw handen met bloem en vorm twee burgers van het mengsel. Bestuif ze licht met bloem, zodat ze niet kleven. 4 Verhit de olie in een koekenpan en bak de bur-gers 3 min. per kant. Laat ze voor het serveren uitlekken op keukenpapier.